środa, 7 kwietnia 2021

Prosta pasta rybna na kanpki

 

Pasta z ryby wędzonej z dodatkiem jajek na twardo to pomysł na proste smarowidło. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek. W okresie świątecznym taka pasta będzie idealna również do faszerowania jajek. Użyłam wędzonego śledzia, ale może być też makrela albo łosoś. 

Jaka jest Wasza ulubiona pasta rybna? Napiszcie w komentarzu :)


Składniki:

  • 2 płaty wędzonego śledzia lub 1 wędzona makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała cebula
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • szczypiorek/natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 

Ugotowane i ostudzone jajka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Rybę oczyść z ości i skóry. Odrywaj kawałki mięsa i rozdrabniaj widelcem, sprawdzając czy nie zostały ości. Wymieszaj z jajkami i cebulą. Dodaj majonez (lub jogurt), musztardę i pieprz. Ja nie dodaję już soli, ponieważ ryba jest słona. Posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki.

📝Jeśli chcesz żeby pasta była gładka i kremowa, rybę, jajka i cebulę zblenduj na krem. Następnie dodaj majonez, musztardę i przyprawy.

📝Jajka faszerowane - ugotuj więcej jajek na twardo, przekrój je na pół, wyjmij delikatnie żółtka i dołóż je do pasty, żeby się nie zmarnowały. Na każdą połowę jajka nakładaj po łyżeczce pasty, posyp szczypiorkiem dla dekoracji

 


6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter